• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/kosapinar.koyuhaber
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+9
  • https://www.instagram.com/kosapinarkoyuhaber/

KOŞAPİNARKÖYÜ

  Erzurum iline 71 km, Aşkale ilçesine 18 km uzaklıktadır . Köyümüzün yolu Toprak yoldur .İklim Koyun iklimi , karasal iklimi Etki Alanı içerisindedir .

Yıllara köy Nufus verileri

2007

401

2000

671

1997

659

      Ekonomi Koyun ekonomisi Tarım ve Hayvancılığa ve Arıcılığa dayalıdır . Ayrıca bal arıcılığı ile de meşhurdur . Bunun yanında Koyun erkekleri kışları basta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Olmak üzere , değişik memleketlere çalışmaya giderler .Muhtarlık SeçimiYerleşim köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır tüzel kişiliği alması ile Birlikte Koyun tüzel kişiliğini temsil etmesi Click köy yerinin .

Altyapı bilgileri 

      Köyde , İlköğretim okulu bulunmaktadır ve kullanılmaktadır . Koyun hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır . Postane şubesi yoktur . Sağlık Ocağı vardır ancak yıllardır maalesef Sağlık görevlisi atanmamıştır . Köye ayrıca ulaşımı Toprak Yol olup köyde Elektrik ve BT telefon vardır .

Tandırı Tanıyalım

 

      Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı Koşapınar köyünde de en ilkel yöntemle çömlekçilik yapılmakta ve met yörede met isi yapanlara purutçu adi verilmektedir . İlkel yöntemin gereği olarak burada da çömlekçilik gen yalnızca kadınlara özgüdür . 

      Ne var ki burada purutçuluk , örneğin dölek köyünde oldugu hazırsındır BÜTÜN köy kadınları tarafından benimsenmiş , köy ekonomisine katkısı olan BİR uğraş olarak çıkmıyor karışımıza . Tum köyde ancak bes purutçuya rastlayabiliyoruz . Yapılan işlerde ağırlık kapkacaktan cok Doğu Anadolu yaşamında Büyük Yeri olan Tandır yapımına kaymıştır .


      Biçimlendirilmeleri bitmiş , makyajını gömülmeden kez kurumaya bırakılmış tandırlar
 Parçası Tezgâh gen , işlerin üzerinde yapıldığı tahta BİR altlıkla biçimlendirmede kullanılan ve kenes adi verilen BİR tahta , su ve Caput öğelerinden oluşmaktadır . İşlerin yapılması Click Çevre tarlalardan getirilen Kile kav adi verilmektedir . Kav , makyajını yayılarak BİR süre kurutulur ; Gale telleri bağırsaktan yapılmış BİR kalburdan geçirilerek taneleri ayırılır . Geriye Kalan ince Taneli kav , suyla çiğnenir ; Gale en az Üç Gün süreyle ona Gün ayakla çiğnenerek ekşimeye bırakılır . Ayşe İşleme kavın hasıllanması denir . Hasıllanmanın Gün ışığından uzak BİR Yerde yapılması gerekmektedir . Daha sonraki biçimlendirme ve Kurutma işlemlerinin de Gölgeli , nemli yerlerde yapılmasına Özen gösterilir .

Güveçi Tanıyalım

 

Koşapınar'da yapılan , ilginc kulplu kullanma eşyaları İyice kuruyan İşler , tandırda iki- Üç Saat süreyle pişirilir . Tandırdan ECIS yardımıyla cok sıcakken çıkarılan işlerin içine ve dışına ayran dökülür . İstenirse ardından kapların uzerine Peynir sürtülerek desen yapılır . Burada da dölek köyünde oldugu hazırsındır met İşleme " zıllama " adi verilir . Daha Gale kaplar , tandırda Yemek pişirmek üzere kullanıldıkça onların deyimiyle " işlenir "; aslında peynirle desen yapılan yerlerde redüklenme olmakta , dolayısıyla çizilmiş olan desenler daha da belirginleşmektedir . Zamanla aşınan , Sulu yiyeceklerden dolayı mantarlaşan , oranın deyişiyle hereklenen kaplar tandırda BİR kez daha pişirilerek yenilenir.

 

 

 

Videolarımız
Facebook

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam4
Toplam Ziyaret225849
Takvim
Hava Durumu